Lokal triumf i Odense

Ved Odensemesterskabet 2022 lykkedes det søndag eftermiddag IM Mads Hansen at revanchere nederlaget fra sidste år, hvor titlen var på spil i et alt-eller-intet parti mod FM Rasmus Thøgersen.

Vi vil vende tilbage til Mads’ triumf i denne beretning, når vi har kastet et blik på søndagens begivenheder, der førte dertil:

Det store spændingsmoment søndag formiddag var fjerde rundes topopgør i IM-gruppe 1 mellem Martin Haubro og Mads Hansen. Kampen om førstepladsen blev fulgt med spænding i både kantinen og online, og omkring tidskontrollen måtte Martin Haubro se Mads’ terrænfordel kombineret med tårninvasion på sjette række blive for stor en udfordring.

Martin Percivaldi ligner efter en kvalitetsgevinst længe en sejrherre mod Uffe Vinther-Schou; en sejr til Percivaldi ville fortsat holde liv i håbet at kunne indhente Mads i sidste runde. I Uffes tidnød blev Martin dog ledt på afveje af en fejlvurdering af det afsluttende slutspil med konge og tårn mod konge og bonde.

Samme slutspil som ovenfor fik Mikkel Strandby et kvarter forinden mod Aage Søndergaard i Basis 3. Mens Uffe forsvarede sig til remis via kongens skulderskub (shouldering) måtte Aage se fornyet spænding i Basis 3 efter forsøget på et hurtigt bondefremstød blev stoppet af Mikkel. De to omtalte slutspil var blandt de tre partier, der under fjerde runde passerede de fem spilletimer; den opmærksomme læser husker måske Mikkel, som en del af forrige rundes marathonparti over seks timer, hvorfor det kan glæde skaksjæle, at Mikkels kampiver og fortsatte gå-på-mod denne gang blev belønnet.

 

Fjerde rundes sidste parti var tæt på at påvirke rundestarten af eftermiddagsrunden, da Alexander le Besq og Michael R. W. Olsen underholdt publikum på spillestedet med de fascinerende komplikationer, der kan opstå mellem dronninger og løbere, når bondestrukturen er lidt usædvanlig.

Efter en hurtig oprydning efter fjerde runde samt klargøring til sidste runde var det inden rundestart tid til at finde en vinder i Skakbutikkens konkurrence om et komplet sæt bræt og brikker. 40 håbefulde skakspillere deltog i konkurrencen efter korrekt besvarelse af spørgsmålet om årstallet for hoveddommerens titel som Odensemester. Lodtrækningen blev foretaget af Danmarksmester Martin Haubro og faldt ud til Peter Sørensens fordel - tillykke med sættet!

 

Femte runde havde ikke været i gang længe inden Mads Hansen skiftede pladsen ved brættet ud med rollen som venlig (og glad!) kantinebestyrer: Med en remis mod Steffen Pedersen kunne Mads ikke længere hentes og kunne dermed lade sig kåre som Odensemester for anden gang (første gang var i 2018). Stort tillykke til Mads, og tak for hjælpen med kantinedriften!

Kampen om andenpladsen i IM-gruppe 1 blev nu indledt. En remis mellem navnebrødrene Martin Perciavaldi og Martin Haubro åbnede muligheden for at Bjørn Ochsner trods en pointfattig lørdag kunne sikre sig den udelte andenplads; dette krævede dog en sejr over Uffe. En veludført kongeangreb kombineret med et kvalitetsoffer endte med at jage Uffes konge på flugt, hvor Bjørn fint konverterede til stor materiel fordel og gevinst. 

Hvad mesterskabsgruppen manglede i spænding oste IM-gruppe 2 over af, da klubkammeraterne Jens Ramsdal og Rasmus Thøgersen gik ind til sidste runde på en delt førsteplads. Jens fik med gevinst mod Mikkel Manori sikret sig mindst en anpart i førstepladsen, hvormed Rasmus var nødsaget til gevinst mod Martin Matthiesen, hvis det for andet år i træk skulle blive til gruppesejr. En materiel ubalance med to tårne mod dronning i slutspillet gav forhåbninger herom, men projektet var ikke nemt. I slutspillet blev der kæmpet og kæmpet, og Rasmus kunne langsomt se - for andet år i træk - at spillesalen blev tømt for andre partier. Et langt slutspil i en tom sal må umiddelbart være Rasmus’ kop te, da denne situation både i år og sidste år gav gevinst på brættet! 

 

I sidste runde havde Basis 3 fundet vej til live-brætterne, hvormed online-publikummet kunne få syn for sagen omkring Mikkel Strandbys energiske spil, der i de to forrige runder havde givet Mikkel over 11 timer ved skakbrættet!

På live-sendingen kunne vi følge, hvordan det lykkedes unge Villads Sandman at overtage førstepladsen fra Aage Søndergaard, mens Mikkel (endnu en gang) var involveret i gruppens sidste parti. En remis bevirkede en delt andenplads mellem Aage og Mikkel. 

Frem Skakklub takker alle deltagere for en hyggelig turnering og deres bidrag til den gode stemning - I er meget velkomne i oktober 2023!

 

Frem Skakklub takker også alle de frivillige kræfter bag arrangementet, Giersings Realskole, Hotel CabInn, Skakbutikken.dk og Fynsk Skak Union for deres andel i turneringsafviklingen.

Billeder og omtale af præmietagerne kan findes på https://frem-skakklub.dk/index.php/2-uncategorised/276, mens stemningsbilleder fra turneringen kan findes på https://frem-skakklub.dk/index.php/fotoalbum/category/52-om-2022.

Kalender

Juli-Nov. 2022