Frem Skakklub i billeder

Sponsorer

Frem Skakklubs sponsorer
Banner
Banner
Banner

Log på

Login for adgang til partidatabase og klubbladsarkiv.Kontakt webmaster Kristoffer for et login


Hastings International Chess Congress
Skrevet af Kristoffer Dyrgaard   
Fredag, 23 December 2016 12:53

Simon Wilbrandt, Mads Hansen og Kristoffer Dyrgaard spiller i juleferien med i den traditionsrige skakturnering i Hastings, England. Turneringen spilles fra 28. december til 5. januar.

Du kan følge turneringen på deres hjemmeside, hvor der blandt andet vil være LIVE-dækning, samt læse Kristoffers beretning fra turneringen nedenfor.

Beretning fra turneringen (af Kristoffer)

tirsdag 27. december

En flok forventningsfulde odenseanere (Simon, Mads og Kristoffer) mødtes ved middagstid på Odense Banegård til fælles afrejse mod Kastrup. Ved banegården stødte vore udsendte på Emil Deleuran, som skulle arbejde i Glostrup samme dag. Intet var derfor mere naturligt end at vore udsendte blev ledt godt på vej på den store færd. Vi takker Emil for følgeskabet i toget.

I Kastrup stod Allan Stig Rasmussen og Jesper Thybo klar til at følge os videre på færden og minsandten om ikke Allan viste os sikkert gennem hele lufthavnen og fandt frem til afgangsterminal F4; en betegnelse, der naturligvis fik flere skakkommentarer med på vejen!

Den fem-mands store trup var dog nær blevet en mand færre, da Jesper glemte sit boardingpas i shoppen. Men efter en rask løbetur var alle mand klar til flyveturen. En flyvetur, der heldigvis gik problemfrit.

Ligeledes gik det overraskende nemt med at finde det rigtige tog mod Hastings; endda på trods af togstrejker i det sydlige England, hvilket medførte et ekstra togskift undervejs i Brighton. Velankommet på Hastings togstation var vore værter endog så flinke at hente os og slutte vores lange transportdag med ankomst direkte til destinationen og med en hygeglig snak om hvad Hastings (og skak) havde at byde på.

Onsdag 28. December

Det viste sig, at turneringen hurtigt skulle bibringe nogle interessante partier for danskerne, da turneringen var accelereret, hvilket vil sige, at den øverste halvdel vil mødes indbyrdes i første halvdel af turneringen. Dette medvirkede, at Jesper Thybo og Kristoffer fik lov til at prøve kræfter med et par stormestre. Disse møder slap Jesper bedst fra, da han vandt over turneringens stærkeste stormester på ca. 2650! Super flot og tillykke herfra (endnu engang)! Kristoffer måtte dog trods komplikationer i fælles tidnød til sidst anerkende sit nederlag.

Det blev - udover Jesper - til sejre til Allan, Mads og Jens Ramsdal; mens Freja Vangsgaard og Rasmus Thøgersen lagde for land med remiser. Simon måtte ligesom Kristoffer give fortabt.

Dagen blev for Jesper, Mads, Simon og Kristoffers vedkommende afsluttet med aftensmad på spillestedet og en shoppetur i Lidl, inden det stod på forberedelser og hygge et par timer inden sengetid.

Torsdag 29. December

Dagen startede som gårsdagen med fælles morgenmad og forberedelser til dagens partier. Jesper skulle forsøge at fortsætte sin gode bedrift fra dagen før; dette parti vender vi tilbage til, da det blev et af dagens allersidste!

Kristoffer var først færdig, da modstanderen i en ellers fordelagtig stilling lukkede op for Kristoffers ellers dårlige løber med fatale konsekvenser til følge. Løberens skæbne kunne derfor immortaliseres ved Queens "I want to break free!"

Næste danskere færdige var Jens Ramsdal og Mads Hansen, hvor det i spansk blev til sejr til sidstnævnte. Partiet blev senere analyseret i fællesskab, men konklusionen var, at Jens ikke fandt de fornødne ressourcer.

Herefter tilsluttede Rasmus sig selskabet, da det blev til en sikker sejr efter en taktisk vending, der mindst ville vinde en bonde.

Næste mand i analyselokalet var Allan, der igen spillede et ganske flot parti med gode konkrete analyser blandet med skakforståelse. Partiet blev desuden fremvist i kommentatorlokalet, hvor Allan fik sin sag for, da begrebet "Magnettræk" skulle forklares til det engelsktalende publikum.

Simon var tredjesidste dansker, og det blev til et fint spillet parti mod en stormester på 2580. Simon havde endda ganske fornuftige muligheder og fik aktiveret sine brikker fornuftigt. Analyserne viste lige spil og måske endda svag fordel til hvid, hvor det i en konkret variant var stormesteren, som skulle være glad for den halve. Stormestre er dog ikke stormestre uden grund, og Simon måtte til sidst give fortabt.

Freja måtte lide samme skæbne, da et ellers fint spillet midtspil, hvor modstanderen måtte påtage sig en isoleret dobbeltbonde, endte med et slutspil, hvor modstanderens konge var langt mere aktiv. Dette medvirkede bondetab og senere nederlag.

Sidste dansker var som nævnt Jesper, som fik sin sag for mod endnu en titelholder - vor gode islandske ven Gudmundur Kjartansson. Jesper stod presset undervejs og måtte trods ihærdig indsats til sidst se modstanderen opnå vindende fordel. Dette blev dog i fælles tidnød ikke spillet helt korrekt og Jesper havde til sidst et tårnslutspil, som nok kunne holdes remis. Den lange kamp havde dog tæret på kræfterne og Gudmundur vandt.

Det kan nævnes, at dagens store analyseemne i kommentatorlokalet, i vores analyselokale og blandt en par andre deltagere var partiet på bræt 29. Partiet kan ses her med den detalje, at der er tale om en englænder og en new zealænder, som spiller skotsk.

Dagen sluttede i fint selskab, da Freja, Rasmus og Jens havde inviteret resten af flokken på mad, Bezzerwizzer og hygge i deres lejlighed.  

I tredje runde har vi intet mindre end et danskeropgør på bræt 1(!!) af Hastings-turneringen, hvor Allan og Mads krydser klinger. Vi vil nyde, at se Danmark på toppen! :)

Fredag 30. december

Hårdt ramt af en hyggelig torsdag aften valgte vore udseendte at sove længe samt at prioritere forberedelserne til dagens partier. Mads og Allan skulle mødes på bræt 1 - vist nok første gang to danskere mødes i toppen af denne turnering!? Partiet endte efter interessant spil i Taimanov-varianten i Siciliansk med remis, da Mads forsøgte en skrinoffer, som til sidst endte i evigskak.

Mads og Simon inden starten på 3. runde...

Mads og Allan i danskerdyst på bræt 1! (foto: hastingschess.com)

Rasmus Thøgersen og Jens Ramsdal mødte begge stormestre i dag. Rasmus var velforberedt og fik hurtigt sparet lidt tid op på klokken. Forviklingerne mundede ud i et midtspil med to tårne og dronning til hver, mens Rasmus havde en løber mod modstanderens springer. Hvad der siden skete er uvist for skribenten, men desværre måtte vor mand til sidst give fortabt. Samme skæbne led Jens, der trods en kvalitets-"gevinst" måtte se modstanderen kombinere sig igennem til kongen.

Edit: Nytårsaften blev Kristoffer klogere på hvad der var sket i Jens' parti. Jens spillede computerens forslag i hele partiet med en enkelt undtagelse. Jens havde meget stor fordel, da en tanketorsk desvære kostede dronningen.

Jens vs. GM Gormally (foto: hastingschess.com)

Rasmus vs. GM Flear (foto: hastingschess.com)

Jesper og Kristoffer havde i dag favoritrollerne, da de på bræt 17 og 18 havde en mini-landskamp mod Wales. Her lykkedes det begge danskere at få en forberedelse ind mod hhv. 1.Sc3 og Aljechin. Jesper vandt i det tidlige midtspil en kvalitet og derefter blev sejren kørt sikkert hjem. Kristoffer vandt løberparret og momentant kampen om e-linjen. I tidnøden begik modstanderen den endelige fejl og måtte give fortabt i træk 41.

Freja spillede mod en FM'ere, som trods et pænt ratingtal endnu ikke havde scoret point i turneringen. Freja kom til at stå presset i en gambitvariant og selvom Freja fik lidt aktivitet ved at give bonden tilbage, var dette ikke nok til ændre partiets vej mod en sejr til FM'eren.

Sidste mand færdig var Simon, som vandt en sikker sejr i Moderne. Sejren kom i hus kort tid efter tidskontrollen og dermed fik alle danskerne en god mulighed for at komme sig helt efter gårsdagens udskejelser!

På vej til spillestedet gennem skoven... og opholdsstedet for Jesper, Mads, Simon og Kristoffer

I morgen venter endnu en runde, hvor især Mads og Allan igen skal i kamp på de fine brætter. Derudover møder Kristoffer verdens yngste IM'er fra Indien. Morgendagen vil ikke overraskende afsluttes med en passende fejring af året, der er gået. Mon det går godt, når Mads, Jesper, Simon og Kristoffer står for menuen for den danske nytårsfest i Hastings?!?!

Lørdag d. 31. December

Nytårsaftensdag blev (udover forberedelser til dagens partier) indledt med en god omgang English Breakfast på parkcaféen i Hastings største park, Alexandria Park, som ligger lige foran bopælen for Jesper, Mads, Simon og Kristoffer.

Efter morgenmaden, som vi kom til for blot 6-8 pund pr. person, valgte Jesper og Simon at forberede videre, mens Mads og Kristoffer tog en spadseretur ned til Hastings strandpromenade og videre rundt i byen.

View over Hastings strandpromenade

Parkcaféen

Skaterpark med en misundelsesværdig udsigt

Et par dukker, der er klar til nytår?!

Velankommet til spillestedet var det tid til de sidste skakudfoldelser i året 2016. I dagens topopgør mødtes Allan og islændingen Gudmundur Kjartansson; trods flere bemærkninger fra resten af den danske trup om muligheden for en hurtig halv og dermed tid til at forberede nytårsfesten, endte de to herlige skakspillere med at underholde publikum. Efter en større slagudveksling endte Allan i små problemer, men da Allans a-bonde til sidst blev farlig, endte Allan med at kunne fejre nytår med en førsteplads i turneringen.

Allan og Gudmundur på bræt 1 (foto: hastingschess.com)

Spillestedet Horntye Sports Complex

På bræt 3 mødte Mads stormester Mark Hebden, som tidligere har fundet turneringen. Efter en langt parti, der var lige hele vejen, fik Mads desværre spillet forkert i tidnøden og tabte.

Jens og Rasmus fik efter gårdagens stormestermøder lidt mere overkommelig modstand, og de vandt begge hurtigt. Rygter vil vide, at muligheden for at hande ind til nytårsfesten, mens den lokale LIDL stadig havde åbent, blev forbipasset.

Jesper vandt en sikker sejr, mens Simon ligeledes vandt stilrent ved at udnytte en isoleret bonde hos modstanderen.

Freja vandt en bonde i åbningen, som mindede lidt om Benko-gambit. Efter med succes at få byttet næsten alle officererne, vandt Freja med enkle midler det efterfølgende springerslutspil.

Kristoffer fik æren af at runde skakåret 2016 af, da partiet mod verdens yngste IM, Praggnanandhaa, trak ud. En stor del af de andre danskere havde allerede forladt spillestedet for at handle ind og forberede nytårsmenuen, da Kristoffer til sidst måtte give fortabt efter et interessant parti, som måske havde remismuligheder undervejs.

Nytårfesten blev en fornøjelig en af slagsen, hvor menuen stod på steg og rodfrugter med RIGELIG sovs (med en bismag af at være brændt på?!), is til dessert og fornuftige mængder våde varer.

Festen holdes på Springfield Valley

Mesterkokken er i gang! Der skal bemærkes, at Allan ikke har noget at gøre med at sovsen senere brændte på.

Så er vi klar til fest!

Hvordan mon danskerne klarede sig dagen efter udskejelserne, som først sluttede langt ud på natten?? Læs mere herom nedenfor.

Søndag d. 1. januar

Hvis danskerne var trætte fredag efter torsdagens udskejelser, var det ikke at sammenligne med hvordan stemningen var søndag morgen (rettere sagt ved middagstid :) ): Efter en god nytårsaften lød der på den interne Messenger-tråd klager over alt fra ondt i håret til noget, der lød som en dinosaur på toilettet.

Danskerne lød sig dog ikke stoppe af dette og var alle - imod alle odds - på spillestedet til tiden.

Først færdig var Mads, som indledte det nye år med en sejr i et parti, der blev beskrevet som et klassisk "Tårn slår b7"-parti; hvad dette så end skal betyde!?

Næste mand i analyselokalet var Jens, som måtte tage konsekvensen af nattens fest, da koncentrationsbesvær først tabte en kvalitet og senere partiet.

Allan sad endnu engang på bræt 1, og i endnu et meget underholdende parti, som selv en del danskere fulgte på nettet hjemme fra sofaerne, fik Allan det bedste ud af de muligheder, der opstod og sejren kom hjem i 27 træk!

Det blev til remis til både Jesper og Rasmus og i begge tilfælde var det efter partiforløb, hvor danskerne var i problemer undervejs, men med god fight fik skabt problemer nok til modstanderen til at remis blev resultatet.

 

Tilbage sad Freja, Simon og Kristoffer, der alle vandt efter tidskontrollen. Freja fik udnyttet modstanderens dårlige løber; Simon fik taget på en FM'er, som nok ville ønske turneringen ikke var ratet, mens Kristoffer igen lukkede af for danskernes bedrifter efter godt 6 timers kamp mod modstander, ur og tømmermænd!

Simon på vej mod Årets Skaknavn 2017?

Mandag d. 2. januar

Efter gårsdagens danske superrunde stod der i dag flere stærkere modstandere på menuen. Derfor gik formiddagen foruden søvn hovedsagligt på forberedelser til partierne.

Allan skulle forsvare sin føring i turneringen mod GM Mark Hebden. Allan opnåede en fin stilling i kongeindisk åbning med Hvid og trods et stort tidsforbrug lykkedes det først at vinde en bonde og i tidnøden at konvertere dette på smart vis til først to lette for tårn og kort tid efter klar gevinst. Allan fører nu turneringen med et helt point med 5,5 point af 6 mulige!!

På bræt 2 fandt vi endnu en dansker, da Mads her havde muligheden for at fortsætte sin gode turnering mod GM Sethuraman. I Najdorf blev der rokeret til hver side med efterfølgende angreb på modsatte fløje. Modstanderens angreb viste sig dog at komme først, og Mads måtte til sidst kapitulere.

Vi skulle ikke længere ned end bræt 6 for at finde endnu en dansker. Jesper mødte her GM Karthikeyan. Jesper tabte, fordi "indere er gode!" (Citat: Jesper).

Inden dagens runde lå Simon, Rasmus og Kristoffer alle på 3 point og skulle sidde ved siden af hinanden i dagens runde. Først færdig af disse var Kristoffer, som tog fejlagtigt beslutning efter åbningen for dernæst at forsøge sig med et angreb som efter egne kalkulationer var mindst remis. Computeren var dog ikke enig i denne vurdering, men modstanderen fandt heldigvis kun evigskakken med remis til følge.

Næste mand færdig i trioen var Rasmus Thøgersen, der kom uheldigt ud af det begyndende midtspil. Omkring træk 20 var en del brikker allerede afviklet, da modstanderen gik galt i byen; løberen blev sat på h1 (som sort!) for at undgå at blive truet med det resultat, at Rasmus kunne spille h5 med udækkelig løbergevinst på f8 en håndfuld træk senere!

Simons parti sluttede kort efter tidskontrollen. Simon fik en overlegen stilling i Nimzoindisk, hvor der var en god fortsættelse i træk 14 med stor fordel. Simon fejlvurderede resultatet af sin analyse, hvormed muligheden blev forpasset. Partiet udviklede sig dernæst relativt normalt indtil modstanderens løberpar i tidnøden blev stærke med nederlag til Simon som resultat.

Freja kom bagud med en bonde og måtte trods ihærdig fight til sidst kapitulere.

Jens fik rundet en halvsløj danskerdag af med en positiv oplevelse, da det trods bondetab i åbningen (endnu en forglemmelse i teorien) fremtvang et ligefarvet løberslutspil med potentiale for gevinst. Det lykkedes efter knap 6 timer at vinde dette.

Status på dagen er derfor 3,5 point og det vigtigste point tilfaldt uden tvivl Allan, som er den helt store oplevelse af følge i turneringen so far! Keep up the good work!

Uden mad og drikke duer helten ikke - på vej i LIDL

Simon har fået ny sekundant...

Dagens menu står på kylling og grøntsger med ris samt is til dessert...

Spillestedet badet i solskin

Tirsdag d. 3. januar

Formiddagen gik med minigolf - med undtagelse af Allan, som havde et vigtigt parti at forberede sig til mod Sethuraman.

Minigolfen blev spillet på Hastings Adventure Golf, som skulle være vært for en slags Europamesterskab hvert år i juni måned.

På vej mod minigolf. Hastings Castle kan anes i horisonten.

Freja i godt humør og vist også i spidsen af minigolfturneringen...

Minsandten om der ikke også er udsigt over den Engelske Kanal.

På vej mod splllestedet Horntye Sports Complex

Allan var på bræt 1 oppe mod den topseedede Sethuraman (2650). Efter 18 træks teori i åbningen gik desværre galt for Allan, som tabte på bonde, da Sethuraman fandt en smart taktisk manøvre. Derefter var partiet ikke til at redde og Allen måtte senere ned. Allan er dog stadig på (delt) førsteplads i turneringen.

Sethuraman - Allan (foto: hastingschess.com)

Rasmus var oppe imod Gudmundur og efter endnu en fin forberedelse havde Rasmus vistnok i starten af midtspillet en fornuftig stilling. Rasmus lavede dog vist senere en blunder og endte med at tabe partiet.

Gudmundur - Rasmus (foto: hastingschess.com)

Mads var i små problemer med en 2200-mand, men formåede at holde partiet i live ved at bibeholde lidt kompensation. I en ellers fordelagtig stilling tabte modstanderen tråden, og dette var Mads hurtigt til at udnytte med senere gevinst til følge.

Mads midt i rækken til højre (foto: hastingschess.com)

Jesper og Kristoffer måtte begge tage til takke med remis mod folk på ca. 2150. Kristoffer blev under partiet ramt af sygdom, hvilket gør, at Kristoffer ikke spiller onsdag (og måske heller ikke torsdag).

Kristoffer - William Foe og Jesper sort på det "tomme" bræt tættere på kameraet (foto: hastingschess.com)

Simon spillede ligeledes remis, men her var der tale om et parti mod en stærkere modstander; Simon har i langt de fleste runder været parret med den stærkeste med samme pointtal, hvilket har givet en masse spændende partier og erfaring.

Freja vandt mod en 2000-mand og er derfor godt på vej til at vinde en fornuftig portion rating i turneringen. Jens tabte desværre, og referenten så ikke meget fra partiet.

Onsdag 4. januar

Dagen startede med at danskerne fra start stod noteret for et halvt point. Dette skyldtes den sygdom, som Kristoffer "pådrog" sig tirsdag, hvor den danske trup på spillestedet i dag var reduceret til syv mand.

Da referenten lå i sygesengen og sov, mens det ellers var muligt at følge patrioterne i kamp LIVE, må I derfor nøjes med en ganske overfladigt referat fra dagen.

På bræt 2 (hvad?!) spillede Allan en korrekt remis mod GM Sengupta i en åbningsfase, hvor ingen af parterne havde interesse i at afvige trækgentagelsen, da dette vile bibringe en lidt dårligere stilling for denne part.

Allan - Deep Sengupta (foto: hastingschess.com)

Mads spillede ligeledes mod en indér, da dagens modstander var IM Das. Mads havde vist fordel i en kompliceret stilling, men da Mads ikke udnyttede muligheden via et kvalitetsoffer på d2 med Sort, endte partiet senere i inderens favør.

Arghyadip Das - Mads (foto: hastingschess.com)

Rasmus og Jesper var dagens danskere, som fik æren af at sidde ved siden af hinanden. Rasmus tabte desværre, mens Jesper vandt en overbevisende sejr efter under to timers spil.

Rasmus og Jesper i aktion på de to brætter nærmest kameraet (foto: hastingschess.com)

Simon spillede en fin og vist også korrekt remis mod GM Arkell. Partiet endte efter flere afbytninger med dårlig løber til Simon og springer til Arkell, men da modstanderen ikke kunne bryde igennem var resultatet naturligt.

Simon inden modstanderen er dukket op (foto: hastingschess.com)

Freja mødte Mads' modstander fra i går og måtte efter fin fight anerkende nederlaget, mens Jens fik smagt sejrens sødme mod en 2000-mand.

Freja og Jens i aktion (foto: hastingschess.com)

Torsdag d. 5. januar

Sidstedagen bød på et par spændende partier set fra dansk perspektiv; dels spillede Allan med om den samlede sejr, hvor en delt turneringssejr kunne sikres ved sejr over IM Pragnnanandhaa, dels spillede Jesper om IM-norm, som ligeledes krævede en sejr - her mod GM Gormally.

Allans parti var længe velspillet og blev mod slutningen rimelig kompliceret. Desværre var det Allan, som lavede den sidste fejl og dermed tabte partiet.

IM Pragnnanandhaa - Allan (foto: hastingschess.com)

Jesper havde inden partiet væsentlige overvejelser om hvordan partiet mod GM Gormally skulle tilgås, nu der var en IM-norm på spil. Specielt var fokuset på åbningsvalg mod 1. e4. Disse sidste overvejelser blev dog overflødige, da Gormally valgte 1. d4 med Grünfeld-indisk som resultat. Jesper fik en behagelig stilling ud af åbningen og vandt senere en bonde på et taktisk kvalitetsoffer. Desværre var med uligefarvede løbere og dronning samt tårn muligt for Jespers modstander at fremtvinge en stilling, hvor ingen parter kunne komme videre med evigskak som resultat. Dermed heller inden IM-norm til Jesper denne gang som har været tæt på sin første norm en håndfuld gange nu.

Jesper kunne dog trøste sig med at gevinstpartiet fra første runde mod topseedede GM Sethuraman blev udvalgt som skønhedsparti, som gav 100 pund i præmie!

Jesper under bestræbelserne for at opnå sin første norm (foto: hastingschess.com)

Mads fik sluttet turneringen fint af med en sejr, der kom i hus efter en åbningsfase, hvor modstanderens lidt kreative valg blev straffet på fornuftig vis. Modstanderen overså til sidst at Mads kunne vinde en kvalitet og sejren var derefter aldrig i fare.

(foto: hastingschess.com)

Rasmus spillede en fin remis mod GM Arkell, som Simon holdte en halv mod i går.

Simon måtte efter at have spillet et fornuftigt parti, hvor han undervejs havde gode muligheder for fordel til sidst se modstanderen løbe med sejren.

Freja sluttede en god turnering af med en remis mod en mand på 2200.

Jens gentog bedriften fra i går ved igen at vinde over en mand på ca. 2000 i rating.

(foto: hastingschess.com)

Status blev derfor, at vi ikke kan tage en turneringssejr med til Danmark. Ratingsmæssigt fik turneringen følgende resultat (Elo-ændring i parentes): Allan (+12), Mads (-1), Jesper (+18), Jens (-2), Kristoffer (-4), Rasmus (+18), Simon (+9) og Freja (+51 ! ).

 

You have no rights to post comments